Este important sa alegeti bautura potrivita pentru trabucul fumat. Trabucul si bautura se compenseaza reciproc. Un trabuc tare merge cu o bautura mai slaba ca de exemplu o margarita sau cu o bere usoara. Berea poate fi potrivita si cu un trabuc mediu. Taria unui scotch poate fi imblanzita cu un trabuc mai moale.
Alegerea se face pe principiul completarii si tine de gustul fiecaruia. Exista totusi combinatii recunoscute de majoritate.

Brandy
Brandy si in special cel de tip cognac este considerat a fi un insotitor perfet la savurarea unui trabuc.
Cognacul este un produs obtinut prin distilarea vinului din struguri fermentati (in special struguri albi) proveniti din regiuni din vecinatatea orasului Cognac aflat in zona central vestica a Frantei Charente. Vinul produs in aceste zone dobandeste savoarea din solurile bogate in calcar. Etichteta „Grande Champagne” aplicata cognac nu are nici o legatura cu marca Champagne avand aici doar insemnatatea de camp.
Vinurile din regiunea Cognac sunt de slaba calitate inobilandu-se prin transformarea acestora in brandy. Procedeul consta intr-o dubla distilare urmata de invechirea in recipiente din stejar din regiune.
Cognacul este clasificat in mai multe categorii categorii de vechime: A.C. VS, VSOP si XO, Vintage, Hors D’Age.
VS inseamna „very superior” sau „very special” si se refera la un cognac invechit cel putin 3 ani dar in medie de la 5 ani in sus. Acest cognac este recomandat pentru amestecuri si cocktailuri.
VSOP inseamna „very special old pale” si se refera la un cognac invechit cel putin 4 ani dar in medie este mult mai vechi. La aceasta calitate, cognacul poate acompania un trabuc.
XO inseamna „extra old” si presupune o invechire de minim 6 ani si jumatate dar in meide de la 20 de ani in sus. La aceasta calitate se obtine o armonizare perfecta.
Vintage – tinut in butoi pana la imbuteliere cand se trece pe eticheta data fabricatiei.
Hors D’age – acestea sunt prea vechi pentru a se cunoaste vechimea adevarata.
Nota: clasificarea coniacului dupa vechime nu este standardizata. Etichetele sunt folosite in special pentru reclama. Multe case traditionale producatoare de cognac nu folosesc aceste clasificari.
In ultimii ani au fost create cognacuri speciale pentru a acompania un trabuc cum ar fi A. Fussigny Cigare sau Davidoff Cognacs.
In timp ce cognacul este cel mai cunoscut brandy exista si alte tipuri care pot acompania un trabuc ca de exemplu Armagnac, Spanish Brandy, American Brandy sau Grappa .
Porto
Vinul Porto, fiind cunoscut si sub etichetele de „Vinho do Porto”, „Oporto”, „Porto” sau simplu „Port”, este un vin de provenienta portugheza (valea Douro), cu adaos de alcool in special brandy. Acesta este de obicei un vin dulce existand si varietati sec sau demisec.
Porto este servit ca aperitiv sau desert. Folosindu-se reteta portugheza, vinurile de tip Porto sunt produse in intreaga lume in special in Australia, Africa de sud, India, Canada si Statele Unite. Conform reglementarilor Uniunii Europene, eticheta „Port” poate fi aplicata doar pe produsele portugheze. In SUA, pot fi folosite etichetele”Porto” sau „Vihno do Porto”.
Adaosul de brandy se face inainte de terminarea fermentarii ducand la incetarea acesteia, pastrandu-se astfel un mare continut de zahar nefermentat.
Sticla de porto trebuie deschisa nu cu mult timp inainte de servire iar vinul trebuie decantat.
Datorita gustului dulce si a tariei moderate, porto aduce o savoare suplimentara trabucului.
Rom
Romul vechi poate fi un bun insotitor al trabucului. Avand in vedere ca acesta este produs in tari in care sunt produse trabucurile sau in vecinatatea acestora, este de presupus ca romul si trabucul fac casa buna.
Romul invechit in butoaie ca si cognacul, capata nuante complexe si variante in functie de calitatea lemnului.
Puteti incerca un Bacardi 8 premium aged rum, un Havana Club Anejo ori un Aniversario Pampero.
Bauturile pe baza de cafea
Exista multe bauturi pe baza de cafea inclusiv cele nealcoolice (Cappuccino, Cafea Mocha, Cafea cu lapte, Cafea cubaneza). Cafeau se potriveste cu majoritatea trabucurilor, oarecum aromele fiind inrudite. Multe trabucuri includ arome specifice de cafea, cacao, lemn. In timp ce un trabuc puternic aromat se potriveste unei cafele cu lapte, o cafea tare poate imbunatati gustul unui trabuc mai slab aromat.
Stinger
Stingerul este o combinatie clasica de crema de menta si brandy. Ca o variatie se poate folosi vodka in loc de brandy.
Martini
Martini poate fi gasit astazi in multe variante de arome. Punctul comun al bautrii Martini este cantitatea mare de alcool care se potriveste cu trabucurile tari