
În articolele anterioare în centrul atenţiei s-a aflat istoria manufacturilor din Havana. În cele ce urmează vor fi prezentate pe de o parte cele mai renumite manufacturi, iar pe de altă parte locaţiile ce pot fi considerate drept locuri de naştere ale trabucului.
Una dintre cele mai importante şi mai mari manufacturi din Havana la sfârşitul secolului XIX a fost fabrica „La Meridiana”. O inscripţie pe faţadă, deasupra celui de-al doilea rând de ferestre, anunţa măreţ: „La Meridiana. Fabrica de Tabacos de Pedro Murias“. Din păcate astăzi nu mai există această inscripţie.
Fosta manufactură se găseşte în Havana Veche (Habana Vieja) pe Calle Agramonte (fosta Calle Zulueta), colţ cu Calle Apodaca, în apropierea gării centrale a oraşului, „Estación Central de la Ciudad Habana“. Apropierea faţă de acest punct de legătură nu era întâmplătoare, deoarece producerea unor cantităţi mari de trabucuri necesita cantităţi considerabile de tabac, care trebuiau transportate rapid şi cât mai puţin costisitor de la Vegas la fabrici. Calea ferată deservea în mod ideal acestui scop. Traseul scurt dintre gară şi manufactură reprezenta o economie în plus de timp şi costuri.

Pedro Murias este astăzi un nume aproape necunoscut. Totuşi la sfârşitul secolului al XIX-lea Murias se afla printre protagoniştii producţiei de trabucuri din Havana. Dar nu numai Pedro ca entitate individuală, ci întreaga familie Murias este strâns legată de istoria trabucului. Sub numele Murias existau atunci pe piaţa mondială o multitudine de mărci renumite şi foarte apreciate. Numele Murias era cunoscut internaţional pentru trabucurile de cea mai înaltă calitate. Pedro Murias a început încă din anii 60 ai secolului al XIX-lea să producă trabucuri, pe atunci desigur într-un chinchal mic (întreprindere secundară) aflat pe Calle Coralles.
Cu capitalul strâns în două decenii şi pe care îl câştigase în urma renumelui trabucurilor sale, a construit în 1882 una dintre primele manufacturi importante: „La Meridiana“. Afacerea decurgea cu succes şi extrem de profitabil, astfel încât fabrica s-a extins şi în 1887.
Însă Pedro Murias, ca şi mulţi alţi investitori din Havana, nu a putut face faţă financiar crizelor politice şi războiului de independenţă a Cubei, care a cuprins ulterior în 1895 întreaga ţară.

Ca urmare a situaţiei tensionate s-a văzut silit să vândă o mare parte a mărcilor sale şi fabrica sa firmei engleze „Henry Clay and Bock Ltd.”. În 1904 manufactura a trecut în mâini americane. Producţia tuturor trabucurilor a fost mutată în nou construitul „La Corona – Koloss“ („Palacio de Hierro” terminat în acel an). „La Meridiana” se folosea ca depozit de tabac. La începutul secolului XX în această manufactură s-au produs un anumit interval de timp trabucuri din marca „El Rey del Mundo“.
Pedro Murias a încercat în 1902 un nou început cu o mică manufactură în Guanabacoa la periferia oraşului Havana. Totuşi la acel moment era deja un om bătrân. A murit în 1906, după ce şi-a predat afacerile către Eduardo Suárez Murias.

Clădirea manufacturii „La Meridiana“ are o suprafaţă de bază de 1344 metrii pătraţi. Pe Calle Agramonte ocupă întreaga lăţime a unui bloc. Pe Calle Apodaca numai partea dreaptă (patru bolţi) a clădirii actual existente aparţinea fabricii. Partea stângă a fost adăugată mai târziu. Bolţile de la etajul inferior sunt identice la ambele clădiri, totuşi diferenţele de design la rândurile superioare de ferestre oferă un indiciu asupra construcţiei ulterioare.
Momentan clădirea nu se află într-o stare prea bună, ceea ce nu diferă de configuraţia generală a acestui oraş minunat, însă expus ruinei. În mare parte clădirea adăposteşte astăzi spaţii de locuit. Locuinţele se găsesc în camerele de uscare care erau destinate depozitării tabacului.
Adaptare dupa 5TH AVENUE