Periodic membrii clubului participă la competițiile naționale, zonale sau internaționale, organizate de club sau intre cluburi.
Pipe & Cigar Club Romania organizează în fiecare an Campionatul National de Fumat Pipa la care sunt invitați și membrii din alte cluburi internaționale . În același timp Pipe & Cigar Club Romania da curs invitațiilor participând la concursuri naționale organizate de alte tari. În fiecare an Pipe & Cigar Club Romania participa la concursurile internaționale și europene organizate de CIPC.
Scopul concursului este ca participanții individuali sau în echipe sa fumeze pipa în cea mai lungă perioadă de timp, fără posibilitatea reaprinderii, și de a determina cel mai lent fumător. Fiecare participant sau echipa va trebui să folosească aceeași cantitate de tutun, o pipa și companion (futac) similare.
Numai persoanele în vârstă de peste 18 ani pot lua parte la concurs.
Organizatorii au dreptul de a limita numărul de participanți.
Participanții vor folosi numai tutunul selectat de către organizatorii concursului.
Cantitatea de tutun care urmează să fie utilizată va fi de TREI (3) grame.
Organizatorii vor face cunoscut numele tutunului selectat, împreună cu programul complet al evenimentului, cu cel putin 14 zile înainte.
Organizatorii vor oferi tuturor participanților pipele care urmează să fie folosite, la începutul competiției.
Pipele folosite în concurs vor fi identice, din briar, drepte și clasice ca formă, cu sau fără filtru amovibil fiind capabile să dețină cel puțin trei (3) de grame de tutun. Acestea vor fi furnizate de către club.
Organizatorii vor anunța dimensiunile exacte ale pipei . În cazul în care pipa este dotata cu filtru, participantul îl poate scoate.
Juriul are puterea deplină cu caracter obligatoriu, și trebuie să fie compus din cel puțin trei (3) persoane. Juriul distribuie mijloacele de concurs, declara pregătirea și startul, comunica rezultate intermediare și finale, elimina concurenții în cazul încălcării regulamentului.
Deciziile se iau prin vot majoritar. În caz de paritate, președintele juriului decide. PARTICIPANȚI
Fiecare participant va primi un card numerotat și /sau o placă cu numele , care urmează să fie plasata vizibil. Participanților li se permite folosirea unui singur companion (futac, tamper) cu diametrul suprafeței de contact (tasare) de cincisprezece (15) mm în diametru .
Atunci când președintele juriului dă semnalul, echipa de organizatori va furniza fiecărui participant o (1) pipa, un tamper , un pachet cu trei grame tutun, 2 bete de chibrit într-o cutie cu suprafața de aprindere și o coala de hârtie A4; după examinarea acestora, ele trebuie să fie plasate în partea din fața a fiecărui participant.
Fiecare participant va trebui să țină cont de faptul că:
1) Tamperul poate fi folosit numai în cazul în care pipa este în gura;
2) Este strict interzis să se bată sau se se agite pipa în orice mod sau prin orice mijloace;
3) Participantul poate scoate muștiucul din pipa pentru câteva secunde în timpul competiției, în scopul de a scurge lichide acumulate, prin baterea muștiucului pe foaia de hârtie sau prin suflare;
4) Participanții pot scoate cenușa din pipa, dar nu pot pune înapoi orice tutun, care cade în timpul acestei operații;
6) Participanților li se permite să bea după primele zece (10) minute;
7) Nu este permisa păstrarea pipei aprinsă prin suflarea direct în vatră. Acesta este motiv de descalificare. Atunci când președintele juriului dă semnalul de pregătire, participanții vor deschide pachetul de tutun și vor avea cinci (5) minute la dispoziție pentru a umple pipa.
Tutun poate fi atins (tăiat, fărâmițat) numai în această perioadă de pregătire.
Participanții nu au voie sa umidifice tutunul în nici un fel, inclusiv prin suflarea prin muștiuc.
Participanții nu au voie să pună orice materie străină, cum ar fi creta, materiale filtrante sau similare în vatra pipei.
După ce a permis cinci (5) minute pentru încărcare, organizatorii vor elimina orice resturi de tutun din fata participanților.
Atunci când președintele dă semnalul de aprindere, participanții trebuie să pornească aprinderea pipelor , și timpii vor fi înregistrați de atunci.
Participanții vor avea un (1) minut pentru a aprinde tutunul utilizând unul (1) sau ambele bețe de chibrit. Orice băț care se rupe sau nu se aprinde va fi înlocuit în intervalul de 1 minut, fără a-l prelungi.
Participantul a cărui pipă s-a stins va anunța imediat acest fapt.
În cazul în care orice membru al juriului sau observatorii împuterniciți de acesta suspectează ca o pipa s-a stins, el va putea să solicite participantului sa expire fumul. În cazul în care pipa este total stinsa și participantul nu a anunțat în timp util, juriului va decide descalificarea participantului pentru lipsa de fair-play.
În cazul în care lemnul pipei se aprinde, participantul este descalificat.
Participantului descalificat nu i se ia în considerare timpul obținut.
Nici o reclamă sau denumire comercială nu este permisă pe hainele membrilor juriului.
Organizatorii vor stabili taxa de participare la concurs, fiecare participant va plăti taxa, nerambursabila, până la termenul limită de înregistrare stabilit de către organizatori.
Intrarea în ultimul minut sau înlocuirea poate fi acceptata sau respinsa de către organizatori.
În plus fața de taxa de intrare, fiecare participant va plăti pentru orice costuri suplimentare, dacă acestea apar , fără a putea fi rambursate de organizatori.
Juriul va întocmi lista finală a câștigătorilor. Decizia juriului este definitivă și obligatorie.
Câștigătorul va fi participantul care fumează NEÎNTRERUPT în cel mai lung timp înregistrat, cu condiția ca pipa sa nu fi ars, iar participantul sa nu fi încălcat nicio regula . Juriul va inspecta pipele fumate pentru a stabili dacă nu au fost arse.
Câștigătorul va avea dreptul de a fi numit „Campion”. Organizatorii vor oferi premiile, conform anunțului inițial al competiției.
Participanții au voie să facă apel împotriva deciziei de încetare a performării, prin depunerea unei plângeri juriului , la cel mult cincisprezece (15) minute după sfârșitul concursului.
Nicio plângere nu va fi acceptată ulterior.
Organizatorii își declină orice responsabilitate pentru orice daune sau vătămări cauzate de lucruri sau persoane, indiferent dacă acestea sunt sau nu participanți.
Prin înscrierea la concurs, participanții sunt de acord implicit să respecte regulamentele generale ale organizatorilor, ipso facto.
Dispozițiile prezentului regulament se pot completa cu cele ale regulamentelor naționale și/sau internaționale, atunci când competiția depășește caracterul local. În acest caz, dacă regulile locale contravin celor naționale sau internaționale, se iau în considerare numai regulile organizației internaționale.